Hudson Straight Eight Indianapolis
De 500-mijlsrace van Indianapolis, beter bekend als de ‘Indy 500’, is het belang-rijkste autosportevenement in de Verenigde Staten.
De race is voor het eerst verreden in 1911 en vindt plaats op een ovale baan, de Indianapolis Motor Speedway. Bijzonder is dat de auto’s tegen de klok in rijden.
In de eerste jaren rijden er ook nog veel Europese auto’s mee, maar die zijn meer gebouwd voor bochtige circuits. De Indy 500 wordt al spoedig een vrijwel volledig Amerikaans evenement.
De kosten om deel te nemen worden echter geleidelijk aan hoger, mede vanwege de steeds sterkere motoren waarmee de auto’s worden uitgerust. De organisatie besluit daarom in 1930 dat de racers moeten zijn voorzien van standaardmotoren.
Het wordt de redding van het evenement, omdat nu een raceauto gebouwd kan worden voor 1.500 dollar in plaats van het tienvoudige. De grote autofabrikanten keren daarop terug naar de Indy 500. Deze Hudson heeft een 3,8 liter achtcilinder en is 80 km/u sneller dan de standaardauto waarvan hij is afgeleid.
Hij is gebouwd voor de race van 1933, die uiteindelijk tragisch zal verlopen. In die race verongelukken veel auto’s en komen drie coureurs en twee monteurs om het leven.