Brooke 25/30-HP Swan Car
Een bizarre verschijning, deze Brooke ‘Swan Car’. Het is dan ook het idee van een excentriek persoon, Robert Nicholl ‘Scotty’ Matthewson.
Deze welgestelde Schot woont begin twintigste eeuw in Calcutta, de hoofdstad van wat dan nog Brits-Indië heet, later India. Matthewson wil met zijn auto de plaatselijke elite shockeren. En dat lukt.
De carrosserie stelt een door het water glijdende zwaan voor. De achterzijde vertoont motieven van een lotusplant, een oud symbool van goddelijke wijsheid. Naast de gewone verlichting zijn er achter de ogen van de zwaan lampjes aangebracht, die in het donker wat spookachtig opgloeien. De auto heeft een achttonige Gabriël-hoorn die op de uitlaat werkt en met een toetsenbord achterin te bedienen is. Met de chauffeur kan gecommuniceerd worden door middel van een scheepstelegraaf. Bij de wielen zitten borstels gemonteerd om de uitwerpselen van olifanten eraf te vegen. Uit de snavel van de zwaan, die in verbinding staat met het koelsysteem van de motor, kan de chauffeur een wolk stoom spuiten om de weg vrij te maken. Via een klep achterin kan witkalk op de weg gestort worden om het geheel nog meer op een echte zwaan te doen lijken.
Tijdens zijn eerste rit al veroorzaakt de auto paniek en chaos, waarop de politie ingrijpt. Daarna verkoopt Matthewson de Swan Car aan de maharadja van Nabha, in wiens familiebezit de auto ruim 70 jaar blijft.
Jaren later wordt de auto in originele, maar slechte staat teruggevonden. De kostbare Indiase zijden bekleding is door de ratten opgegeten. In 1991 komt de auto in het Louwman Museum en wordt volledig gerestaureerd. De bekleding wordt opnieuw gemaakt door een Indiase weverij naar het oorspronkelijke patroon nadat onder de stoelen restanten van het originele materiaal zijn gevonden. Ook alle apparatuur wordt weer in orde gebracht. In 1993 wint de zwaan de Montagu Prize op het prestigieuze concours d’élégance van Pebble Beach in Californië.